top of page
  • Foto van schrijverCheyenne van Eikeren

Vata, Pitta, Kapha. En wat het precies is.

Ayurveda, een eeuwenoude geneeskunde uit India, draait om het in balans brengen, en houden van lichaam, geest en ziel.

Een van de kernconcepten binnen Ayurveda is "dosha's'', ofwel basisconstitutie. Dosha's zijn de basisprincipes die zich in elk individu en het hele universum bevinden.


Er zijn drie primaire dosha's: Vata, Pitta en Kapha. Elk van deze dosha's bestaat uit twee van de vijf elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) en beïnvloedt verschillende fysiologische en psychologische processen in het lichaam.

 

Vata Dosha

Elementen:     Ether en Lucht 

Kenmerken:    Beweging, creativiteit, flexibiliteit

 

Eigenschappen:

Vata is de kracht die beweging en communicatie reguleert. Het manifesteert zich in lichamelijke functies zoals ademhaling, bloedcirculatie, zenuwimpulsen en eliminatie van afvalstoffen. Mensen met een dominante Vata-dosha zijn vaak slank, energiek en snel van begrip. Ze hebben een levendige verbeelding en zijn vaak creatief.

 

Balans en Onevenwicht:

Wanneer Vata in balans is, zijn mensen energiek, creatief en vol leven. Als Vata uit balans raakt, kunnen ze angstig, rusteloos en vergeetachtig worden. Fysiek kan een onevenwicht in Vata leiden tot problemen zoals constipatie, droge huid en gewrichtspijn.

 

Pitta Dosha

Elementen:     Vuur en Water 

Kenmerken:    Transformatie, metabolisme, energie

 

Eigenschappen:

Pitta reguleert de spijsvertering, stofwisseling en energieproductie. Mensen met een dominante Pitta-dosha hebben vaak een middelmatige lichaamsbouw, scherpe geest en een sterke wilskracht. Ze hebben een warme persoonlijkheid en zijn vaak leiders en perfectionisten.

 

Balans en Onevenwicht:

Een uitgebalanceerde Pitta leidt tot een sterke spijsvertering, helder denken en een krachtige uitstraling. Als Pitta uit balans raakt, kunnen mensen prikkelbaar, boos en kritisch worden. Lichamelijk kunnen ze last krijgen van ontstekingen, brandend maagzuur en huiduitslag.

 

Kapha Dosha

Elementen:     Water en Aarde 

Kenmerken:    Stabiliteit, structuur, cohesie

 

Eigenschappen:

Kapha biedt structuur en stabiliteit aan lichaam en geest. Het reguleert hydratatie, smering van gewrichten en immuniteit. Mensen met een dominante Kapha-dosha hebben vaak een stevige lichaamsbouw, zijn kalm en hebben een verzorgend karakter. Ze zijn geduldig, loyaal en hebben een goed geheugen.

 

Balans en Onevenwicht:

Wanneer Kapha in balans is, zijn mensen liefdevol, geduldig en sterk. Als Kapha uit balans raakt, kunnen ze traag, lusteloos en depressief worden. Fysieke symptomen van een Kapha-onevenwicht kunnen onder andere overgewicht, congestie en allergieën zijn.

 

Dosha Balans en Levensstijl

Het handhaven van een balans tussen de dosha's is cruciaal voor een goede gezondheid volgens Ayurveda. Dit kan bereikt worden door dieet, levensstijl en kruidenbehandelingen die specifiek zijn afgestemd op de individuele dosha-type. Hier zijn enkele tips voor elke dosha:

 

- Vata:  Eet warme, voedende voedingsmiddelen en vermijd koude, rauwe en droge voedingsmiddelen. Regelmatige routines en ontspannende activiteiten zijn belangrijk.

 

- Pitta:Eet koele en lichte voedingsmiddelen, vermijd pittig en zuur voedsel. Ontspanningstechnieken en activiteiten in een koele omgeving helpen om Pitta te kalmeren.

 

- Kapha: Kies voor licht en droog voedsel, vermijd zwaar en vettig voedsel.

Regelmatige lichaamsbeweging en stimulerende activiteiten zijn essentieel om Kapha in balans te houden.

 

Conclusie

Het begrijpen van je dominante dosha en hoe deze in balans te houden, is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn volgens de Ayurveda. Door aandacht te besteden aan dieet, levensstijl en geestelijke gezondheid, kan iedereen streven naar een harmonieuze balans van Vata, Pitta en Kapha, en daarmee een gelukkiger en gezonder leven leiden.


Meer informatie?

Nieuwsgierig naar jou eigen dosha, de verstoring of basisconstitutie?

Tijdens een consult kijk ik welke disbalans er ontstaan is, naar de basisconstitutie, en pas de behandeling hier op aan.


Samen werken we aan een optimale gezondheid.

Comentários


bottom of page