top of page
  • Foto van schrijverCheyenne van Eikeren

Slaap problemen? - Chinese Geneeskunde | Mesologie

Een goede nachtrust kan een uitdaging zijn.

Mesologie | Chinese geneeskunde en slaapproblemen. De keukenkast weet raad. |Bridge for Balance | Mesologie | Massages | Cheyenne van Eikeren

Veel mensen worstelen met slapeloosheid, en in onze westerse samenleving zijn we vaak geneigd om naar (natuurlijke) slaapmiddelen te grijpen om dit probleem aan te pakken. Dat kan variëren van een glaasje alcohol tot slaapverwekkende supplementen of zelfs slaappillen op voorschrift van de huisarts.


De Chinese geneeskunde zoekt naar de oorzaak, en gebruikt producten uit de keukenkast.

Voeding staat aan de basis van Chinese geneeskunde. Want in de Chinese cultuur gelooft men dat de beste medicijnen te vinden zijn in de ingrediënten die je dagelijks in je keuken gebruikt. Wanneer iemand ziek begint te raken, wordt het dieet aangepast om het immuunsysteem te versterken.


De Chinese geneeskunde verdeeld slapeloosheid in vier hoofdgroepen, met vier verschillende adviezen.

  1. Moeite met inslapen en levendige dromen: Als je moeite hebt met in slaap vallen en vaak levendige dromen hebt zonder dat ze nachtmerries zijn, dan wordt dit in de Chinese geneeskunde gezien als een teken van een tekort aan 'yin' in je lichaam en geest. Voedingsmiddelen die worden beschouwd als kalmerend en die helpen om 'yin' te versterken zijn onder andere eieren, spinazie, wortelen, dille, knoflook, zilvervliesrijst en bonen.

  2. Niet of zeer slecht inslapen en hitte symptomen: Als je bijna helemaal niet kunt slapen en last hebt van rusteloosheid, duizeligheid, een brandend gevoel in handen en voeten, en een droge mond, dan kan dit wijzen op een teveel aan 'yang' in je lichaam volgens de Chinese geneeskunde. Voedingsmiddelen met een verkoelende werking, zoals bonen, honing, citroen, peren, melk, kaas, tofu, witte rijst, tomaten, mango's, watermeloen en appels kunnen dan helpen.

  3. Snel inslapen maar vaak wakker worden: Als je snel in slaap valt maar vaak wakker wordt door intense dromen, angstgevoelens, hartkloppingen, hoofdpijn en een bittere smaak in je mond, dan kan dit duiden op een teveel aan 'vuur' of 'extreem yang' volgens de Chinese geneeskunde. Voedingsmiddelen met een verkoelend karakter, zoals bananen, aardbeien, grapefruit, andijvie, aubergine, honing en aardappelen, kunnen helpen om het 'vuur' te blussen.

  4. Slapeloosheid door een te volle maag: Als je moeite hebt met slapen omdat je te veel hebt gegeten of kort voor het slapengaan iets zwaars hebt gegeten, dan adviseert de Chinese geneeskunde om even uit bed te gaan totdat het voedsel wat gezakt is. Het wordt zelfs aanbevolen om na 19.00 uur niets meer te eten volgens de Chinese orgaanklok. Verse gemberthee na de maaltijd kan helpen bij de spijsvertering en een opgeblazen gevoel verminderen.


Door het aanpassen van voeding en leefstijl kunnen de slaapproblemen verdwijnen.


Een Mesoloog kan ondersteuning bieden bij slaapproblemen door te achterhalen wat het lichaam nodig heeft, en met gerichte adviezen.

Comentários


bottom of page