top of page
  • Foto van schrijverCheyenne van Eikeren

Ontdek de Wijsheid van Traditionele Chinese Geneeskunde

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

TCM is een uitgebreid medisch systeem dat zijn oorsprong vindt in China en een geschiedenis heeft van duizenden jaren. Het is gebaseerd op het concept van evenwicht tussen Yin en Yang, evenals de circulatie van vitale levensenergie, bekend als Qi, door een netwerk van meridianen in het lichaam.


Een gezonde toestand wordt beschouwd als het resultaat van een harmonieuze interactie tussen Yin en Yang, terwijl ziekte het gevolg is van een disbalans tussen deze twee tegengestelde krachten. Om gezondheid te herstellen, richt TCM zich op het herstellen van de juiste stroom van Qi en het herstellen van evenwicht tussen Yin en Yang.


Diagnose in de TCM omvat een zorgvuldige observatie van de pols, tong en andere fysieke symptomen van de patiënt. Op

basis van deze informatie identificeert de TCM-beoefenaar de aard van de disbalans en stelt hij een behandelingsplan op dat bestaat uit verschillende therapeutische methoden.Acupunctuur is een van de bekendste en meest gebruikte behandelingsmethoden in TCM. Daarnaast omvat TCM ook andere behandelingen, zoals acupressuur, kruidengeneeskunde, cupping en Tai Chi.


De focus van TCM ligt op het behoud van gezondheid en preventie van ziekten door het handhaven van een evenwichtige levensstijl, het volgen van seizoensgebonden ritmes en het eten van voedzaam voedsel. Het is een integrale benadering die de connectie tussen lichaam, geest en omgeving erkent en streeft naar het bereiken van harmonie op alle niveaus.Comments


bottom of page