top of page
  • Foto van schrijverCheyenne van Eikeren

Balans in Lichaam en Geest - Ayurveda

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Ayurveda is een oude geneeskunde die zijn oorsprong vindt in India en een diepgaand begrip heeft van de mens als een unieke combinatie van lichaam, geest en ziel.


Het kernprincipe van Ayurveda is het behouden van de balans tussen de drie fundamentele energieën, bekend als dosha's - Vata, Pitta en Kapha. Deze dosha's zijn verantwoordelijk voor verschillende functies in het lichaam en spelen een cruciale rol bij het bepalen van iemands fysieke, mentale en emotionele kenmerken.
Volgens Ayurveda wordt ziekte veroorzaakt door een onbalans in de dosha's, en het doel van Ayurvedische behandeling is om deze onbalans te corrigeren en het natuurlijke evenwicht te herstellen. Dit wordt bereikt door het aanpassen van voeding, levensstijl, kruidengeneeskunde en lichaamsbeweging aan het individu, afhankelijk van hun unieke constitutie en huidige disbalans.


Ayurveda benadrukt ook preventie als een essentieel aspect van gezondheidszorg. Het streeft naar het behouden van gezondheid door evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het beoefenen van meditatie en yoga om innerlijke harmonie te bevorderen.

Daarnaast worden kruidengeneesmiddelen gebruikt om specifieke aandoeningen te behandelen en het lichaam te reinigen van opgebouwde gifstoffen.


De benadering van Ayurveda erkent de nauwe verbinding tussen de mens en zijn omgeving. Het stelt dat de gezondheid van een individu wordt beïnvloed door seizoensgebonden veranderingen, klimatologische omstandigheden en sociale interacties. Door rekening te houden met al deze factoren, streeft Ayurveda naar het bevorderen van welzijn op alle niveaus van het menselijk bestaan.


Comments


bottom of page